Hummelgårds Filmverkstad – Digitaliserar allt.

Hummelgårds Filmverkstad har varit verksam sedan 2004 och började med att göra instruktionsfilmer till Stora Enso. Tanken var att företaget skulle producera och redigera instruktionsfilmer för olika företag men det visade sig snart att företaget skulle få en annan inriktning.

Digitaliseringen tar över

Allt fler inser att VHS-banden inte går att se på längre. Inte för att banden är dåliga utan för att allt för få har en VHS-bandspelare. Det nyaste är Blue-ray även om de allra flesta än så länge nöjer sig med en DVD. Men ingen av dessa kan ju spela upp dessa gamla kasetter vilket gör att de ligger och samlar damm samtidigt som de sakta men säkert förstörs med åren.

På grund av detta bestämmer sig allt fler för att digitalisera banden till DVD. Det är billigt och blir ofta mycket uppskattat. Ett band kostar 150kr inklusive allt material vilket gör att priset inte stoppar många när de inser att de gamla filmerna går att spara på ett bättre sätt.

För Hummelgårds Filmverkstad har digitalisering blivit det största affärsområdet tack vara detta. De erbjuder visserligen även digitalisering av diabilder, smalfilm, C-vhs och alla andra olika videoformat som finns på marknaden men det är VHS som dominerar.

Många kunder kommer med flera kassar med kasetter. När de sedan får tillbaka allt på några skivor blir de allt för ofta sittandes upp länge på nätterna medan de får se de gamla filmerna spelas upp igen. Minnen väcks och händelser spelas upp som många till och med glömt.

 

Filmning

Filmandet som var Hummelgårds Filmverkstads start har haft sina uppgångar och nergångar. Efter den första filmen på Stora Enso var det mycket lugnt på filmfronten i två år. Visserligen blev det ett och annat bröllop och någon skolavslutning men den utveckling som företaget hoppats på uteblev.

Men så två år senare ringde Stora Enso upp igen och ville ha en till film. Denna gång skulle den vara uppdelad i tre delar och ha med bilder från olika väderlekar och årstider. Det blev ett långt projekt som sträckte sig över 6 månader och blev Hummelgårds Filmverkstads största projekt någonsin vilket det fortfarande är flera år senare.

Sedan 2008 har sedan kamerorna legat relativt orörda. Visst har det blivit ett dop eller vigsel men något genomslag har det ännu inte blivit. Kanske får de vänta några år och hoppas på att det blir en repris med Stora Enso som ringer igen.

 

Redigering och tryck

En annan avdelning inom företaget som vuxit sig stark från 2010 är redigering och tryck. Det finns mängder som har videokameror och många nöjer sig ofta med den kvalité som dagens telefon har i sin videofunktion. Det har gjort att efterfrågan på filmning har minskat. Men inget ont som inte har något gott med sig. Ju mer folk filmer desto mer behöver de redigera.

Enklare redigeringar klarar de flesta av på sin hemdator. Då gäller det framförallt klippning, lite övergångar och någon titel. Men när det börjar närma sig mer avancerad redigering behöver många hjälp. Dessutom levereras filmerna på DVD-skivor som har tryck på sig vilket få kan göra hemma.

Tack vare att Hummelgårds Filmverkstad kan erbjuda en grafiskt tilltalande framsida samt ett tryck på skivan är det många som kommer och lämnar in färdiga filmer som de vill få i ett snyggt konvulut. För även om det är filmen som är det väsentliga är de flesta överens om att ögonen vill ha sitt. I likhet med mat som sägs ätas till viss del av ögonen så är det samma sak med filmer. Utsidan räknas.

Och det är klart – vem ger bort en skiva med titeln skriven med tusch på hellre än en skiva med professionellt tryck på både skiva och fodral.

Så du som söker efter en uppskattat present – sluta leta efter uppslag till present och leta istället upp de gamla filmerna. Alla uppskattar att få sina filmer digitaliserade och de skapar en glad och familjär stämning när de väl spelas upp.