Att tänka på vid köp av färgpatroner

Dagens bläckstråleskrivare har en rad fördelar. De skriver ut i nästintill fotokvalité, det går snabbt och skrivarna är billiga att köpa in. Men nackdelen är att färgpatronerna tar slut allt för ofta. De som alltid köper nya patroner i den närmsta teknikaffären och dessutom alltid väljer originalpatroner märker snart att kostnaden kan bli ordentlig hög. Visserligen var skrivaren billig i inköp men vad hjälper det när patronerna blir så dyra i längden.

För att få ner kostnaden kan man tänka på följande:

Köp online

Billiga färgpatroner köps nästan aldrig i en fysisk affär. De går istället att hitta online. Det finns företag som specialiserat sig på att erbjuda billiga patroner och enbart säljer dessa online. Kostnaden kan då hållas nere och därmed även priset.

Utnyttja erbjudanden

Det är en enorm konkurrens bland företag som säljer färgpatroner online. Det kan man som kund utnyttja genom att använda sig av företagens erbjudanden. De flesta ger tex bort en gratis färgpatron till alla nya kunder. De som blir kund på 5-6 sidor har därmed en hel del pengar sparade.

Utöver det erbjuder företagen kampanjer där man får en premie om man beställer patroner inom en viss period. Det kan tex vara att man får en kökskniv, ett första hjälpset eller liknande. De som planerar sina inköp kan alltså både pressa priset och få en extra gåva som bonus.

Välj bort originalen

Många teknikkedjor erbjuder enbart originalpatroner till sina kunder. Orsaken sägs vara att de håller högsta kvalité och är bäst kompatibla med skrivarna. Det som inte sägs men som är närmare sanningen är att de är dyrare och därför ger mer till företagen som säljer dem.

Att originalpatronerna håller en hög och jämn kvalité är visserligen sant men det gör många av de kompatibla färgpatronerna också. Skillnaden är bara att de kompatibla många gånger endast kostar 60-70% av originalet.

Välj kända märken bland de kompatibla

Marknaden kryllar av färgpatroner som är kompatibla med olika skrivare. Men det betyder inte att alla är bra. Den som köper en billig patron från ett okänt märke kanske får den extremt billigt men kvalitén är då osäker. Det finns billiga färgpatroner att köpa av stora erkända företag vilket rekommenderas. Det har även visat sig att dessa ibland till och med har bättre kvalité är originalpatronerna .

Bläck eller Laser…

Blir kostnaden för färgpatroner för hög trots att du köper kompatibla billiga färgpatroner bör du fundera över om en laserskrivare är ett alternativ. Dessa kostar mer att köpa in samt har lasertoners som är betydligt dyrare än en färgpatron. En patron till en bläckstråleskrivare kostar ca 60kr st och det behövs 4 st för att samtliga färger ska kunna användas. Det är en minikostnad på 240kr.

Detta går att jämföra med de fyra färgtoners som behövs i en laserskrivare där vardera toner kostar 300-500kr st.

Det är alltså en större investering men kostnaden per sida är betydligt mindre på lasern. Däremot är kvalitén bättre på bläckstrålen vid tex fotoutskrifter.