Logotyper – Ditt ansikte utåt

Logotyper – företagens viktigaste marknadsföring
Alla företagare vet vikten av att marknadsföra sig. Det handlar om att synas på rätt ställe för att potentiella kunder ska få upp ögonen för de tjänster eller produkter som företaget erbjuder. Men det handlar inte enbart om att köpa reklamplatser eller investera i dyra tv-kampanjer. Att marknadsföra sig handlar även om att profilera sig på rätt sätt genom företagsnamn och logotyp.  En logotyp ska spegla företaget och inte bara presentera ett företagsnamn på ett spännande sätt.

Logotypen blir företagets ansikte utåt som förmedlar vad för slag företag man är och hur man ser på sig själv. En färgstark och glad logotyp passar utmärkt till glassbilen eller tivolit men är långt ifrån vad man förväntar sig av en begravningsbyrå eller advokatfirma. Med andra ord är logan extremt viktig att utforma rätt eftersom den berättar en hel del för kunden vad som kan förväntas av företaget.

Det är inte bara i utformning som detta sker utan även i färgval. När det gäller omhändertagande (sjuk- och äldrevård), hälsokost eller ekologiska varor är grönt en färg som dominerar. Det är en färg som många förknippar med naturligt och avslappnande. Jämför detta mot den blåa färgen som upplevs mer kall och tydlig. En färg som därmed oftare förekommer inom teknologi och business.  Självklart kan varianter även förekomma men detta belyser att både utformning och färgsättning påverkar personerna som ser logotypen.

Göra sin logotyp själv eller anlita?
Som småföretagare är det lätt att fastna i kostnadstänket. Det är billigare att rita en egen logotyp (eller be någon kunnig vän att göra det) än att anlita ett företag som är expert på området. Men samtidigt kan flera tusen kronor läggas på reklam. En ekvation som inte riktigt är genomtänkt då logotypen är företagets viktigaste reklamdel. Logotypen kommer att synas på allt från kläder till fakturor och förmedlar kontinuerligt ett budskap till kunden.

Orsaken att en del drar sig för att köpa in denna tjänst är just att de tror att priset är för högt. Men att köpa in en loga behöver inte kosta mer än drygt 1000kr. Självklart finns det företag som jobbar med grafik och design som tar betydligt mer men det är oftast de som även har andra grafiska uppdrag. Sök istället upp de som enbart arbetar med logotyper. De har för det första mer kunskap inom området och för det andra mer erfarenhet vilket gör att de kan hålla priset lägre.

logo

Ett av de specialiserade företagen är Logotyp24. De arbetar enbart med att hjälpa företag att hitta rätt stil på sina logotyper och detta genom tre olika prisnivåer. I början av processen kan 3, 6 eller 9 logotyper presenteras som sedan arbetas vidare med till kunden är nöjd. Det billigaste alternativet kostar ca 1300kr vilket gör att det troligtvis blir den billigaste reklaminvesteringen som företaget kommer att göra.
Förutom priset bör man definitivt kontrollera hur många logotyper som företaget kommer presentera innan man beställer. En del genomför bara en skiss utifrån vad man som företagare berättat om sitt företag. Sedan får denna skiss förändras till kunden är nöjd. Men om man inte är nöjd med grundkonceptet är det ju svårt att bli nöjd med slutprodukten. Att då behöva betala extra för ytterligare förslag kan bli ett dyrt alternativ i längden.

Att göra som företaget som nämns ovan är då bättre. Kunden får välja mellan ett förutbestämt antal. Vill man ha stor valmöjlighet beställs helt enkelt 9 logotypförslag istället för tre.

Men oavsett vilken väg du väljer så gör det noggrant. Logotypen är något som följer med företaget hela livet ut.