Vad är skillnaden mellan smslån, snabblån, microlån och lån utan säkerhet

På några år har marknaden för olika lån exploderat. Det har vuxit upp möjligheter att låna genom sms och få pengar inom några minuter något som varit omöjligt när det endast var bankerna som hade hand om utlåning. Men vad är det för skillnad på de olika låneformerna?

Sms-lån –  En ansökan till ett sms-lån sker via sms vilket är orsaken till dess namn. Många gånger används detta namn även som ett övergripande namn för alla sätt att låna små summor utan större säkerhet. Detta eftersom Sms-lånen fick så stor uppmärksamhet när de en gång lanserades. Men det som är unikt med just denna form är just hur man ansöker om pengarna. Lånen beviljas (eller avslås) mycket fort och pengarna sitter på ansökarens konto direkt. Av den anledning kallas dessa lån även ibland för smslån direkt.

Snabblån – Med snabblån menas lån som sker extremt fort. Det kan vara lån som betalas ut inom en timme efter att man ringt, sms:at eller mailat in sin låneansökan. En del företag har som policy att behandla låneansökan ännu snabbare och använder detta som en konkurrensfördel.  Snabblånens motsats är de banklån som tar längre tid att få. Man kan då behöva boka en tid hos en bankman för att sedan sitta ner och diskutera familjens ekonomi innan lånet eventuellt beviljas.

Microlån – Ett microlån består av enbart några tusenlappar. En del företag har gränsen på 5000kr för att kalla dem microlån. Även om dagens microlån oftast består av ett mycket snabbt lån som aktiveras via telefon eller sms måste ett microlån inte vara snabbt. Det som gör lånet unikt är istället att det är extremt litet. Det är tex inte många banker som går med på att låna ut 1000kr och lägga upp detta lån på ett halvt år.

Lån utan säkerhet – De som lånar ut pengar tar alltid en risk. Risken finns att personen som har tagit lånet inte kan betala tillbaka det. Efter bankkrascher världen över har Sveriges banker blivit betydligt hårdare på att man ska kunna betala tillbaka lånet och kräver därför säkerhet i form av bil eller hus. Skulle personen inte betala tillbaka kan banken kräva att bilen/huset säljs för att få in sina pengar.

Ett lån utan säkerhet lånas ut utan att personen behöver visa upp att han/hon har något som kan säljas om inte pengarna kommer in.  Dessa lån kallas även för blancolån och har alltid betydligt högre ränta än lån med säkerhet. Det går att ta blancolån både på bank och av andra finansiella företag.

Det som skiljer dem åt är att banken ändå gör en bedömning om personen har möjlighet att betala tillbaka med tanke på inkomster och utgifter. De företag som snabbt och enkelt betalar ut lån gör inte samma grundliga kontroll vilket gör att de även tar en högre risk. Men så fort att ett finansiellt företag tar en risk kompenseras detta med högre ränta vilket det även har.

 

Sammanfattningsvis kan vissa lån finnas under flera kategorier. Ett mycket litet (microlån) lån som ansöks via sms (sms-lån) går mycket snabbt att få ut (snabblån) och sker oftast utan någon säkerhet (lån utan säkerhet)