Tre ekonomitjänster i Stockholm

bokföringOavsett om det är ett litet enmansföretag som drivs eller ett bolag med omsättning på flera miljarder så behövs kunskap och kompetens köpas in. Ibland eftersom det krävs enligt lag utifrån företagets storlek och verksamhet men oftast handlar det om att man inte har kunskapen att genomföra arbetet själv och att man därmed köper in tjänsten. Några av de vanligare ekonomitjänsterna som går att köpa in är följande:

Revisor – För några år sedan var det krav på att alla aktiebolag skulle ha en revisor kopplad till sig och att revision årligen skulle genomföras. Nu har detta krav försvunnit och det är betydligt färre bolag som har revisionsplikt. Det som bland annat avgör om revisor måste anlitas eller inte är företagets balansomsättning och antalet anställda. Däremot skiljer kraven mellan Enskild firma och Aktiebolag då kravet på aktiebolagen är hårdare.

TIPS: Enligt undersökningar av privatekonomitidningen Privata Affärer skiljer priset mycket stort mellan olika revisionsbyråer i Stockholm och det är därmed viktigt att jämföra priser och vad man får för detta. Enligt jämförelsen som genomfördes skiljde det på 30-50%. Ett tips är att gå via jämförelsesidor som exempelvis Revisor Stockholm.

Bokföringsfirma – Det finns aldrig något lagligt krav på att bokföringsfirma ska anlitas. Men för att företagarna ska kunna fokusera på det de är bra på så anlitar väldigt många en bokföringsfirma. Även här skiljer det mycket gällande pris men även vad de utför för tjänster. Vissa erbjuder enbart färdiga ”paket” som innehåller allt från bokföring och betalning av fakturor till skatteinbetalning och löneutbetalning. Andra tar betalt per tjänst vilket gör att man själv kan sy ihop den lösning som passar bäst.

Tips: Se på hur bokföringsfirman räknar ut sitt pris. Vissa har timpris medan andra har ”pris per verifikation”. De som har mycket få verifikationer kan därmed tjäna på att välja det andra alternativet. Ibland finns även ”fast pris” men detta är ingen rekommendation för de mindre företagen. Det bästa är att försöka pressa priset genom att ha koll på sina egna papper, sortera dem och se över om något saknas innan de lämnas in till firman. Försök även hålla nere antalet verifikationer oavsett om det är timpris eller verifikationspris som betalas. I längden spar man pengar på att göra arbetet så enkelt som möjligt.