Tjäna pengar på bloggen med affiliate – Hur gör man?

Sveriges mest kända person som lever på att blogga är troligtvis BlondinBella. Hennes blogg följs av tusentals varje dag vilket har gjort att hennes inkomster från bloggen snabbt översteg lönen för ett vanligt arbete. Men hur tjänar hon och andra på bloggare pengar genom affiliate?

Vad är Affiliate?

Affiliate kan förklaras som prestationsbaserad reklam som placeras på internet. De som har en webplats placerar ut banners eller reklamlänkar som besökarna kan klicka på. Om de gör det kommer de till företagets hemsida och kan genomföra köp. Det finns olika ersättningar som affiliateprogram kan ge.

För det första kan man få betalt per 1000 visningar. Det handlar då bara om någon krona men om man som BlondinBella har tusentals besökare varje dag blir det snabbt en hel del pengar.

För det andra kan man få betalt per click. Varje gång en besökare klickar på länken delas en provision ut som varierar mellan 0,1-1kr. I likhet med visningar ger detta alltså relativt låg ersättning och kräver många besökare för att det ska bli lönsamt.

Det tredje sättet kallas för lead och tillämpas av affiliateprogram som vill värva medlemmar. Det kan vara casinobolag, gratis bokprenumerationer eller liknande. Det krävs alltså inte att personen betalar något utan det räcker med att han/hon klickar på länken och registerar sig på landningssidan för att utbetalning ska ske.

Det fjärde sättet heter sale och är det sätt som ger mest pengar per genomförd transaktion. Om en besökare klickar på en länk och därefter genomför ett köp på landningssidan betalas en ersättning ut. Det är antingen en fast ersättning eller % på hela köpbeloppet. I dessa fall kan en enda förmedlad kund generera hundratals kronor åt den som hade reklamen på sin sida.

De allra flesta som jobbar med affiliate är överens om att man ska blanda olika annonser på hemsidan. Enligt vissa studier är det mest lönsamt per besökare att jobba med leadannonser men det handlar framförallt om att ha relevanta annonser till sidans innehåll.

Välj annonser efter innehåll

Att annonsera för företag som säljer hundmat på en blogg som framförallt handlar om mode och träning ger troligtvis inte någon effekt. Det samma gäller tvärtom. Det låter logiskt men fortfarande är det många som stirrar sig blind på ersättningsnivån och väljer den reklam som skulle ge mest i ersättning om någon genomför ett köp via länken.

Det är betydligt lönsammare att välja reklam som är relevant för sidan. Det är lätt om sidan har en smal och specifik inriktning. Om man däremot driver en alldaglig blogg som handlar om ”allt och inget” är det svårare att hitta relevant reklam. I dessa fall får reklamen väljas utifrån de enskilda blogginläggens innehåll.

Ett annat sätt är att analysera vilka personer som läser bloggen. Är det framförallt ungdomar mellan 14-20 år kan reklam placeras ut som vänder sig mot denna läsarkrets.

 

Banner eller textannonser?

De som jobbar med att placera ut reklam på sina hemsidor väljer allt mer textbaserad reklam framför banners. Tidigare var det mycket populärt att placera reklambanners på sidorna men detta ha avtagit av två orsaker.

För det första har de vana internetanvändarna lärt sig att läsa texter på bloggar och hemsidor utan att lägga märke till bannerreklamen. Den har använts för hårt vilket har resulterat i att väldigt få lägger något fokus på dem längre.

För det andra kan textbaserad reklam vävas in i en text på ett betydligt bättre sätt. Om någon skriver om en produkt som är köpt på Clas Ohlson är det helt normalt att företagsnamnet nämns. Att sedan företagsnamnet eller produktnamnet är länkat till Clas Ohlsons hemsida ses som en service för läsaren eftersom de lätt kan klicka där och köpa samma produkt.

Öka trafiken

Ett sätt att, med näst intill säkerhet, öka intäkterna på affiliate är att öka antalet besökare. Om en på 20 generar intäkt genom olika annonser blir det väsentlig skillnad om det är 20 besökare per dag på sidan eller om det är 2000.  Det finns mängder av sätt att öka intresset för sidan men det behandlar vi inte i denna artikel…..