Starta med affiliate – Börja med gratis hemsida

Affiliate är provisionsbaserad reklam på internet. Du kan lägga upp reklamlänkar eller reklambanners till olika företag och får betalt på olika sätt för detta. Antingen får du betalt per 1000 visningar av reklamen eller så får du betalt för varje klick någon gör på den. Men det vanligaste är ändå att man får betalt om någon person klickar på annonsen eller texten, omdirigeras till företagets hemsida och sedan genomför ett köp.

Ett exempel: Du bloggar om allt möjligt i ditt liv och ser att det är Rea på Ellos, ditt favoritföretag. Du skriver det i din blogg samtidigt som du lägger in en affilitelänk i din text till samma företag. Klickar någon på länken öppnas Ellos hemsida och personen kanske faller för någon produkt som han eller hon köper. Detta registreras och du får 5-8% av köpesumman.

Men vad kan man tänka på?

Skaffa en gratis hemsida

Har du aldrig jobbat med affiliate förut kan det vara en god idé att börja på basicnivå för att lära sig grunderna. Skaffa en gratis eller mycket billig hemsida för att börja med. Det finns ingen anledning att det första man gör ska vara att köpa in sig på ett dyrt webhotell för att sedan inse att detta inte var något att satsa på.

Det finns ett flertal domäner och bloggportaler som erbjuder gratis hemsidor och bloggar. Att registrera sig tar bara någon minut och sedan kan man börja. Visserligen har dessa gratisvarianter en baksida. De har ofta automatiserade reklamfält som fylls med reklam från bolaget som erbjuder dessa gratistjänster. Men det betyder inte att du för den skull imte kan ha din reklam också eller textlänkar.

När du väl har din hemsida så testa att lägga ut textlänkar, banners, javascript och jpg-bilder. Allt för att lära dig hur det fungerar. Gå med i flera olika affiliatenätverk för att förstå vad utbudet kan bestå av och vad det är populärt att göra reklam för.

Egen domän – Nästa steg

Som tidigare nämnts är det onödigt att slå på stort på en gång. Men visar det sig att reklamen faktiskt ger något kan det vara värt att satsa på ett eget domännamn. Detta av flera anledningar. För det första kommer besökarna ihåg namnet lättare än om det är en lång adress. För det andra slipper du den automatiska reklamen och för det tredje är en egen domän mer flexibel i hur du kan administrera den. Du väljer själv exakt hur den ska se ut, var reklamen ska vara och dess färger och struktur.

Ha tålamod

Om du startar upp en blogg och börjar skriva en måndag så kommer inte intäkterna att rasa in på fredagen. Det är tyvärr allt för många som tror det och lägger ner bloggen efter några veckor för att inte pengarna har kommit in. Allt handlar nämligen om hur många läsare du har oavsett om det är en blogg eller hemsida. Läsare får man inte automatiskt utan även det behöver man jobba för. Det finns mängder av sätt att få läsare men i grund och botten handlar det om en enda sak – det ska vara intressant för läsaren.