Binära optioner – Vad, Hur, Varför?

Att handla med optioner av olika slag var länge något som endast proffsen kunde göra. Privatpersoner hade svårt att sätta sig in i hur man gör, varför man gör det och var man kan göra det. Men med internet ges möjligheten att sprida kunskapen på extremt enkelt sätt. Samtidigt har företag specialiserat sig på att erbjuda handel med just optioner vilket gjort att strukturen är enklare. Det enda som idag hindrar privatpersoner att satsa pengar på detta är att de inte vet vad det är. Men den delen ska denna artikel ändra på.

Vad är en binär option?

För att förstå vad en binär option är måste man först förstå vad en option är. Detta går att jämföra med ett löfte att få köpa något till ett färdigutsatt pris. Produkten eller tjänsten får köpas för detta pris vid ett förutbestämt datum.  Optioner kan alltså kopplas till vad som helst även om det vanligaste är aktier eller råvaror.  Ett exempel: En aktie kostar idag 150kr. Om du betalar ex 5kr för en option så är du lovad att få köpa in samma aktie för 150kr om ett år samt sälja den till dagsaktuellt pris. Kostar aktien 170kr om ett år har personen alltså tjänar 15kr (20 minus optionens kostnad) per option. Med tanken på att den kostade fem kronor är förtjänsten rätt stor.

Men förlusten kan också bli väldigt stor. Om aktien istället hade fallit till 130 hade förlusten blivit 15kr per option. Det kan alltså bli väldigt stora vinster – och förluster.

Binär option har fördelen att vinsterna och förlusterna begränsas vilket gör det mer lämpligt för privatpersoner att handla. Få privatpersoner vill investera i något där inte vet hur stor förlusten kan bli…

De vanligaste optionerna är Above/Below, Touch och Range. De bygger på samma tanke dvs spekulation i hur priset kommer att röra sig men det man gör är att man satsar på olika faktorer.

Hur handlar man?

Att man handlar aktier via banker eller aktiedepåer vet de flesta men optioner är det färre som vet hur man kan köpa och sälja. Dessa handlas lättast på någon optionsmäklare. Dessa är specialister just på optioner vilket gör det lättare att handla hos dem än hos någon som erbjuder handel på mängder av olika verktyg.

Välj först en underliggande tillgång dvs en råvara, en aktie eller annat. Det är sedan priset på denna vara som är intressant.

Välj sedan optionstyp. Tex kan Above/Below väljas vilket betyder att man satsar på att målkursen kommer att vara under eller högre en nivå när optionen löper ut.

Välj sedan hur stor summa som du vill satsa. Testa att satsa på olika varianter men med små summor så lär du dig snart hur man ska tänka angående dessa.

Lär dig mer…

Vet du inte svaret? Googla det. Så gäller även med binära optioner. Det finns nämligen en rad olika sidor som erbjuder information om hur man handlar, var man handlar och varför. En av dessa är binaraoptionerhandel.com och kan rekommenderas för de som är intresserad av denna sorts investeringar.