Nackdelar med smslån

Sms lån, snabblån,  telefonlån eller korta lån – kärt barn har många namn. En del gillar dem, andra hatar dem. Här presenteras tre nackdelar med dessa lån.


För lätt att få tag på pengarna

De som varit på en bank någon gång har säkerligen blivit erbjuden att starta ett individuellt pensionssparande. Som systemet ser ut idag får man ut ca halva sin lön som pension vilket gör att många sätter undan några hundralappar i månaden tills de blir pensionär. De flesta av dessa pensionsformer bygger på att pengarna blir låsta till man blir 60 år. Det är alltså omöjligt att få ut dem oavsett om man behöver dem till ett nytt hus eller om man är i ekonomisk knipa.

Orsaken att så många ändå väljer denna lösning är just att det ser det som en fördel att pengarna är låsta. Tillgängliga pengar blir lätt brända pengar.

Smslån skapar extremt snabbt tillgängliga pengar. Pengar som möjligtvis inte behövdes eller som inte borde lånats pga tidigare skulder. Men de betalas ut snabbt och som sagt ”tillgängliga pengar blir brända pengar”.

Det finns en stor orsak till att bankerna frågar vad man ska ha pengar till när man lånar samt undersöker om man har tillräckliga möjligheter att betala tillbaka. Det handlar kanske inte lika mycket om omtänksamhet som att de vill vara säkra på att få tillbaka sina pengar. Men oavsett har de en poäng – om en person får nej av en bank betyder det att de inte har möjligheten att betala tillbaka. De som blundar för bankens beslut och tar snabba sms-lån kanske bevisar att det bara var ett engångsbehovs som snabbt betalades tillbaka. Men tyvärr visar det sig allt för ofta att tillgängligheten resulterar i allt för många förivrade lånebeslut.

Ger en falsk trygghet

Den reklam som förmedlas av smslånebolag är att det är enkelt, snabbt och bekvämt att låna några tusen kronor genom att bara skicka ett sms. Det är visserligen sant. Men det invaggar också personer i en falsk trygghet att ”om jag behöver så kan jag alltid låna pengar”.  En del resonerar att de t.ex. inte behöver ha någon buffert då de istället kan använda krediten på kreditkortet eller ta ett sms lån om det knipar ihop sig. Dessa lån ger alltså en falsk trygghet. Att luta sig tillbaka på att man kan låna pengar är inte en hållbar tanke och då framförallt inte till räntor på flera hundra procent …

Effektivt hög effektiv ränta

Ett blancolån dvs utan säkerhet går att få på banker och många företag som erbjuder kreditkort. Den effektiva räntan brukar då ligga på ca 30%. Det betyder att en kund kan ha ett lån på 1000kr och efter ett år behöva betala tillbaka 1300kr.

Ett sms lån har ofta betydligt hårdare krav på att pengarna ska in snabbare. Dessutom har många en uppläggningsavgift som i praktiken ökar den effektiva räntan. Detta sammanlagt gör att det på ett av smsbolagen erbjuds lån till skyhöga 11308%. Den totala summan som betalas tillbaka på 1000kr är 1476 kr på just detta sms-företag så pengamässigt är det inga miljoner. Men det är fortfarande en skyhög ränta.  Det finns sms lån som inte har någon uppläggningsavgift vilket gör lånet betydligt billigare i de fall som det handlar om så små summor.