Att tänka på vid privatlån

Att ta ett privatlån är relativt enkelt. Har man fast inkomst och inte några betalningsanmärkningar tar det inte många minuter att få godkänt för lånet och därefter sitter pengarna på kontot inom kort. Men det finns vissa saker man bör tänka på för att få bäst avtal. För det skiljer sig markant mellan olika låneinstitut.


Snabbhet

Ibland behöver man pengarna mycket fort. En del bolag erbjuder utbetalning inom några dagar vilket är bra – om man kan vänta så länge. Andra erbjuder utbetalning av privatlånet inom 48 timmar. Har man inte bråttom ska man i första hand jämföra punkterna nedan. Men är det tidspressat att få pengarna är detta den viktigaste punkten att titta på. De privatlån som går att ta på nätet (s.k nätlån) brukar ha snabbast utbetalning.

Rörlig eller fast ränta?

Det är en evig fråga om man ska ta rörlig eller fast ränta. Vad som är bäst är omöjligt att säga utifrån en ekonomisk synvinkel. Däremot finns det fördelar med bägge. Den rörliga räntan är generellt lägre än den fasta men kan samtidigt gå upp med tiden. Med en fast ränta vet man vad privatlånet kommer att kosta vilket i sig är en trygghet. Men nackdelen är att det kan bli dyrare i längden än den rörliga.

Effektiv ränta

Det finns låneinstitut som tydligt och stort visar att de erbjuder lån till mycket förmånlig ränta. Men det de inte är lika tydliga med är vilka extraavgifter som tillkommer. Det kan vara allt från uppläggningsavgift till aviavgifter. För att jämföra lånen bättre ska man alltid jämföra effektiv ränta. Den effektiva räntan är den summa som personen sammanlagt kommer att betala och alltså den intressanta summan. Vid jämförelse av räntesatser kan det variera något men det är alltså när man jämföra effektiv räntan som man ser de stora skillnaderna. Det är inte svårt att hitta privatlån som har upp mot 33% ränta samtidigt som det är lika lätt att hitta privatlån som erbjuder ca 10% effektiv ränta.

Hellre ränta än avgifter

Att två privatlån med effektiv ränta på 15% ska vara lika dyra är felaktigt. Orsaken är att räntan är avdragsgill i deklarationen vilket inte uppläggningsavgifter och annat är. När man jämför privatlån bör man därför alltid söka efter lån där räntan är den största kostnaden av den totala kostnaden för effektiv ränta.