Att spara pengar onlineNär företag började erbjuda försäljning online för 10-20 år sedan var det många som mötte det med stor skepsis. De tyckte inte att de kunde få tillräckligt bra service via datorn, fraktkostnaderna var för höga och möjligheten fanns ju inte ens att se saken ”på riktigt”.  Dessutom fanns inte hela utbudet online vilket gjorde att det var lättare att jämföra både priser och utbud i fysiska affärer.

I början fanns visserligen dessa ”barnsjukdomarna” men med tiden har de vuxit bort.  Fortfarande finns det de som hävdar att fraktkostnaden är den största nackdelen med att köpa online. Kanske är det just dessa personer som har mest fel för även på den punkten har företagen förbättrat sig avsevärt. Idag är fördelarna betydligt fler än nackdelarna att beställa sina varor över internet.

Att jämföra priser

Idag tar det bara några få sekunder att hitta lägsta priset på en vara oavsett om affären ligger i Lund eller Haparanda. Det finns en rad olika jämförelsesajter på internet som presenterar priset på varan samt även visar det totala priset med frakt. Genom att använda dessa sidor går det att spara flera hundra kronor vid några inköp. Men allt beror förstås på hur ofta och hur mycket man handlar för per gång.

Några andra sidor på nätet som jämför priser är de som fokuserar på försäkringar, banklån och elavtal. Genom att utnyttja denna tjänst endast en gång varannan eller var tredje år går det att spara tusentals kronor på billigare försäkringar, lägre bostadsränta och billigare el.

I en jämförelse mellan att köpa saker genom dessa sidor och teckna avtal är det främst dessa avtal som kunden sparar pengar på med tanke på hur lite tid som behöver läggas ner.

Snabbt och smidigt

Den stora fördelen med att handla online är att det går snabbt och att man inte behöver lämna hemmet.  Vid vissa tjänster spar man till och med två resor till staden. Förr i tiden var man tvungen att åka in till stadskärnan för att lämna in foton för framkallning. Sedan fick man återkomma en vecka senare för att betala och hämta dem. Idag går det att framkalla bilder på nätet genom att ladda upp dem, betala och sedan bara vänta på att paketet kommer hem till brevlådan.  Det är just denna enkelhet som många ser som den största fördelen med att köpa saker över internet.

Frakten är billigare

Att frakten är billigare vid onlineköp än om man köper saken i en butik låter bakvänt men de som räknar på det hela kommer att se att så är fallet väldigt ofta. Det även om det är produkter som väger flera ton…

En del företag erbjuder gratis frakt och även returfrakt. I detta fall tillkommer alltså inte någon fraktkostnad alls.  Andra ger gratis frakt om man köper över en viss summa vilket även det gör att kostnaden försvinner.

När det gäller riktigt stora saker som tex 10 kubikmeter marksten åker de flesta till sin bygghandel för att beställa. Tanken finns då att fraktkostnaden skulle bli enorm om beställningen skulle ske på nätet. Men priset för frakten måste betalas av någon – även bygghandeln har fraktat varorna till sig.

Om man istället beställer online blir, i detta fall, markstenen levererad direkt av grossisten vilket gör att mellanhanden försvinner. Bygghandeln behöver inte ta emot varorna och därmed inte betala någon extra frakt. Med andra ord är även riktigt tunga saker lönsamma att köpa online.

Även de varor online som har samma pris som i affären, och dessutom har en fraktkostnad, kan ändå vara billigare att köpa än om de köptes i en fysisk butik. Det många inte räknar med är bensinkostnaden, parkeringsbiljetten och eventuell merförsäljningar som ofta uppstår på stormarknaderna.

Servicen är total

Att man inte kunde få tillräckligt med service var en av de orsaker som avgjorde att många inte köpte saker på nätet när försäljningen en gång började där. Men idag är det precis tvärtom. Kundtjänst går att nå via telefon, mail samt chat och ofta med öppettider som slår de fysiska butikerna. Dessutom finns oftast den mest kunniga personalen på dessa mindre onlinebutiker.

Vill du ta bilen till köpcentret som säljer allt från kaffebryggare till fotinlägg så gör det. Men förvänta dig varken bättre pris, bättre service eller billigare fraktmöjlighet.