Att låna med betalningsanmärkning

De som får en betalningsanmärkning ser snart att finansmarknaden stänger sina dörrar snabbt och effektivt för dem. Det är sällan som man är välkommen att ta lån, ta krediter eller betala på avbetalning. Det är ett hårt straff då flertalet som får dessa inte alls är ekonomiskt oansvariga. I vissa fall kan det handla om kommunikationsfel i familjen där den ena tror att den andra betalat fakturan och vice versa. I andra fall om företag som driver hårda krav på inbetalning trots att kunden inte anser sig beställt någon vara. Andra familjer har fått det på grund av att de varit utomlands och inte tänkt på att dessa fakturor skulle komma.

Listan kan alltså göras lång och tyvärr är det en lika lång lista som kan göras på vad dessa personer stängs ute från. Bankerna är mycket hårda på att låna ut pengar till en person som har betalningsanmärkning. Kläd- och elektronikföretag som ofta erbjuder delbetalning nekar till detta och många telefonföretag tillåter inte personen att teckna abonnemang.

Detta har resulterat i att man måste hitta andra vägar, andra lösningar. Telefonabonnemanget skrivs på en vän eller familjemedlem, huslån får tas med borgenär och så vidare. Men när det gäller privatlån finns det fortfarande företag som är öppna att låna ut pengar.

Man kan tex få Smslån med betalningsanmärkning. Orsaken är flera. För det första har dessa företag en extremt hög räntesats. Vid kortare lån och mindre summar är den effektiva ränta många gånger flera tusen procent. Men de som är medvetna om detta och behöver en liten slant extra på kort tid kan välja detta alternativ. Däremot är det betydligt billigare att låna från en vän eller kollega om det ändå rör sig om mindre summor.

Ett annat alternativ är att söka efter privatlån som accepterar betalningsanmärkningar. Även i dessa fall är räntan betydligt högre än vid andra privatlån.

Att räntan är högre beror på en enda sak. Bankerna och låneinstituten måste alltid väga risk mot förtjänst. De som en gång fått en betalningsanmärkning är lägre betrodd på finansmarknaden. Risken finns att de inte kommer kunna betala ännu en gång och då är det institutet som inte får in sina pengar. Av samma anledning bjuder de alltid på den lägsta räntan när det gäller lån till hus. I dessa fall är huset säkerheten vilket kronofogden kan sälja om det går så långt.

Ett tredje alternativ att låna pengar trots anmärkning är att gå till en pantbank. Det är många som inte tänker på detta alternativ eftersom pantbankerna inte är så stora i Sverige (förutom i storstäderna). I dessa fall lämnar man in något dyrbart och får en summa för det. Vill man sedan få tillbaka sin ägodel får man betala en större summa. Med andra ord betalar man en slags ränta på den summa man fått.

Att ta ett sms-lån, ett privatlån, låna från vänner eller från pantbank är alltså de alternativen som är vanligast. Vilket som passar bäst är helt individuellt men man bör vara insatt i vad som gäller de olika sätten innan man gör sitt val.