Välja rätt lövblås

En lövblås förknippas oftast med hösten då löven på träden har fallit och istället för att kratta ihop dem används en lövblås för att blåsa ihop dem till stora högar. De är relativt lätta att bära och det blir betydligt enklare att samla ihop löven på detta sätt än med en kratta. Men vad ska man tänka på när en sådan maskin ska köpas in? Vad är viktigt för att få rätt modell?

Blås eller även sug?

Som namnet avslöjar så blåser en lövblås. Men det finns även varianter som har en sugfunktion. I dessa fall sugs löven in i en uppsamlare som kan sitta på maskinen eller på ryggen på den som använder den. Kombivarianten är något dyrare och man bör fundera över sitt behov innan man köper.

Drivmedel till lövblåsen

Hur vill du att den ska drivas? Batteri har sin fördel att den inte släpper ut några avgaser men samtidigt är det svårare att fylla på ”energi” när batteriet är slut. Det fungerar alltså bra så länge som du bara blåser på gården och kan ta pauser för att ladda batteriet. Bensin är lättare att fylla på men skapar avgaser och är sämre för miljön.

Eldriven är ett alternativ för de som bara blåser nära hemmet. Sladden kan upplevas vara i vägen men dessa är oftast de billigaste på marknaden.

Ljudnivå

Visserligen ska man alltid skydda sin egen hörsel med hörselkåpor men ibland finns det även andra att ta hänsyn till. Det kan vara grannar eller familj som uppskattar om maskinen inte väsnas allt för mycket. Ofta kan det vara uppmärkt i dB på maskinerna vilket gör det lättare att jämföra dem.

Bära på ryggen eller i handen?

Ryggburna är stabilare, rejälare och lättare att bära längre stunder. De som enbart hålls i handen är lättare att ta fram och använda under en kort stund.

Hur kommer du använda din lövblås? Låt detta avgöra både om du behöver sugfunktion, vilket drivmedel du ska ha, accepterad ljudnivå och hur du ska bära den.