Till köksskåp – Knoppar, handtag eller vad?

Att välja rätt beslag till köksluckorna är som att sätta pricken över i:et i köket. Det kan förstöra helheten samtidigt som det kan lyfta upp helhetsintrycket betydligt. Det finns kökshandtag, köksknoppar och andra beslag i mängder av former och färger. Vilka som passar bäst är mycket beroende på tycke och smak och självklart resterande inredning i köket.

De vanligaste modellerna är följande:

Knoppar

Under 50- och 60-talet var det glasknoppar som användes på köksskåpen. De var relativt stora och hade många gånger en färgnyans av orange, brunt eller grönt. Det är sällan som dessa stora glasknoppar används idag. Men de som vill få fram samma känsla som det var på 50-talet kan med fördel köpa dessa.

Dagens knoppar är däremot mindre och allt mer sällan i glas. Små stål- eller plastknoppar som stilrent passar in den övriga inredningen är det som gäller. Många gånger gråa eller matta. Rostfritt stål är vanligast då det upplevs något lyxigare än plastvarianterna.

Skålhandtag
Namnet på dessa handtag är flera men skålhandtag är ett. Dessa kökshandtag ser ut som små halva skålar som skruvas upp på luckorna. De är idag inte speciellt vanliga och de som tittar hos de onlinebutiker som säljer handtag kommer se att utbudet också speglar efterfrågan. Det finns nämligen inte speciellt många olika varianter att välja mellan.

Stilrena handtag

20131026_225110

Dagens mode inom köksinredning handlar om två inriktningar. Antingen ska det vara stilrent med mycket rostfritt och enkla linjer eller så ska det vara en mer gammal stil med mer kurviga former. De stilrena handtagen som oftast endast består av en rak metallpinne fäst på två fästpunker tillhör definitivit den första kategorin. Titta in på en affär som säljer handtag och du märker snart att dessa modeller ligger högt på topplistan.

Gamla stilen

Den andra stilen, som redan nämnts, är den gamla rustika stilen. Handtag som hittas inom denna kategori är mycket ofta tillverkade av en legering som gör att de får den antika ytan som karakteriserar dem. De ska se gamla ut utan att vara gamla. De ske se lite slitna ut men inte för slitna.

Behöver du mer inspiration kan sidan http://tillköksskåp.se besökas.