Renovera din bastu

Varje husägare kommer förr eller senare landa i att badrummet behöver renoveras och att aggregatet i bastun behöver bytas ut. Men vilken typ av aggregat är det man ska köpa inför en badrumsrenovering? Vi reder ut begreppen!

Det finns alla möjliga aggregat för bastu numera. De klarar av att skapa våtbastu, torrbastu och ångbastu. Finns där en efterfrågan så har något företag sett till att den rätta produkten finns ute på marknaden. Men det man behöver veta som generell regel är att det vanligaste aggregatet är det anpassat för torr- och våtbastu.


När du renoverar ditt badrum och avsätter plats för bastun bör du veta hur många kubikmeter utrymmet kommer att vara. Därefter köper man aggregat med tumregeln att en kW räcker till 1,3 kubikmeter för en bastu för hemmabruk.

Den bästa isoleringen man kan sätta upp är en helt vanlig träpanel. Det är kanske inte vad man vill ha när man väl tar sig tiden att renovera badrummet. Men kom då ihåg att glas, kakel och klinkers kommer resultera i att du behöver ett aggregat som klarar fler kW. de materialen är inte lika bra på att hålla värmen helt enkelt.

Sist men inte minst ska man välja mellan ett vedeldat aggregat eller ett som man behöver koppla in till elförsörjningen. Priset skiljer sig inte markant mellan de olika varianterna men upplevelsen gör. Om man väljer att använda ved kommer det lukta godare men kräva en större arbetsinsats. Om det går på el är det bara att trycka på knappen så är man på väg.

När du renoverar badrummet för att göra plats för en sauna finns det utöver aggregatet några saker att tänka på. Se till att det golv som sätts in inte blir halt om det kommer vatten på det. Det är även viktigt att vara säker på hur man renoverar säkert med rätt typ av luftspalt.