Olika tillverkare av toalettsitsar

Den som vill köpa ny toalettsits har en hel del producenter av toalettsitsar att välja mellan. En del märken är mycket kända för god kvalité medan andra främst siktar på ett pressat pris. Vad som är bäst beror helt på vad man har för förväntningar och krav. Några av de större och etablerade märkena som finns på marknaden är följande. 

Pressalit:

Företaget Pressalit har arbetat med att tillverka toalettsitsar i drygt 50 år. Det är ett företag med säte i Danmark och som blivit känt för mycket bra kvalité och eftertraktad design. Men det är inte bara designen som är eftertraktad utan även funktionen med soft-close-funktion. Det betyder att locken inte kan ”smällas” ner eftersom en dämpande funktion gör att locket sakta och kontrollerat kommer på plats. En annan uppskattad funktion är Quick-Release vilket betyder att sitsen på ett mycket enkelt sätt går att montera bort och därmed rengöras på ett lätt sätt innan den placeras tillbaka.

Gustavsberg:

Loggan för denna tillverkare av badrumsprodukter är det karakteristiska ankaret och namnet Gustavsberg som en båge ovanför ankaret. De allra flesta svenskar känner igen det från inte minst toaletter. Gustavsberg är ett av de största företagen i Skandinavien med fokus på badrumsinredning. I utbudet finns allt från kranar och toaletter till enklare toalettsitsar. Idag ägs företaget av det ännu större Villeroy & Boch AG.

Duravit:

Det kan tyckas att Pressalit och Gustavsberg har lång erfarenhet av att tillverka badrumstillbehör. Det har de också. Men Duravit klår dem gällande ålder. Företaget har nämligen tillverkat produkter med inriktning mot badrummet i ca 200 år. Det har resulterat i att Duravit är ett av de riktigt stora företagen internationellt inom denna bransch. Ledorden har länge varit ”enkelt och effektivt” och det är något som går som en röd tråd genom deras produkter. Utbudet är extremt brett med allt från dyrare badkar till enklare och betydligt billigare tillbehör.

Ido: Detta är från början ett svenskt företag som grundade i Stockholm 1931. Idag är Ido en del i den större företagsgruppen Sanitec som främst har Europa som marknad för produkter som passar till badrummet. Med tanke på dess storlek bör Sanitec ses som ”ledande” inom branschen i denna världsdel.  Inom gruppen ingår tre företag som har bas i tre av Nordens länder. I Sverige är det IDO Badrum, i Finland Badrum OY och i Norge Porsgrund Bad AS.  Företagets största fokus ligger på sanitetsporslin även om självklart tillbehör även säljs till dessa.

ido