Köpa verktyg på nätet – Fördelar och nackdelar

E-handeln ökar kraftigt år från år vilket tyder på att allt fler uppskattar fördelarna med att handla över internet. Bland annat har återförsäljaren Verktygshandlarn sett ökad efterfrågan på deras produkter. Vad är då fördelarna med att handla verktyg online? – Och nackdelarna?

Snabbt och enkelt – Att beställa verktyg över internet tar ett par minuter och kan ske när som helst på dagen. Tidigare var man tvungen att åka till närmaste butik, se på utbudet och bestämma sig på plats om köp skulle ske eller inte. Dessutom var man tvungen att ta hänsyn till öppettider. Just enkelheten och snabbheten är de främsta orsakerna till att E-handeln växer kraftigt. Här kan fysiska butiker helt enkelt inte matcha.

Större utbud – Söker du efter en speciell hammare och en verktygsåterförsäljare inte har den kan du på några sekunder surfa vidare till andra butiker. Utbudet blir därmed större då du får tillgång till att köpa från alla butiker som har E-handel. Därmed skapas även större konkurrens då kunden blir mer prismedveten.

Bättre pris – Är det alltid bättre pris i en nätbutik än i en fysisk butik? Nej, det handlar inte längre om att jämföra priserna mellan dessa butiksformer utan att jämföra priserna mellan E-butikerna. På nätet kan du på några minuter få fram prisuppgifter från mängder av butiker på exakt samma vara. Ett enkelt sätt att jämföra priser och därmed spara pengar. Detta har även skapat en konkurrenssituation där butikerna blir allt mer medvetna om att priset kan vara avgörande.

Nackdelar

Känna på varorna – Verktyg är som kläder, det är individuellt vad som passar. Verktyg och maskiner har något olika utformning och design vilket gör att man ska känna sig för och prova sig fram. Precis som man måste testa byxor innan man kan avgöra om de sitter bra bör man hålla i och känna på de mer avancerade verktygen. Med E-handel är detta inte möjligt. Däremot kan man köpa hem verktygen, känna på dem och sedan skicka tillbaka om de inte passar. Enligt lag har man alltid 14 dagars returrätt vid onlinehandel.

Service –  En del fysiska butiker resonerar att det man tappar gällande konkurrens i pris och utbud får man ta igen på ökad service. Det gäller därmed att ge något till kunden som kunden inte får i samma utsträckning online. Det handlar om service och personligt bemötande.