Kakel och Klinkertrender 2015

Att tala om trender på klinker och trender på kakel som två separata inriktningar är överlag fel. När kakel sätts upp är det extremt ofta klinkers på golvet och tvärtom. Med andra ord går trenderna för kakel hand i hand med vad som är inne för klinkers. Däremot kan man säga att kakel överlag har mer vågade färger och former. Klinkers kan sägas spegla utvecklingen och trenderna på kakel men med en viss nedtonad stil.

En tydlig fingervisning om vad för trender som är kommande kan man få om man besöker Keramik- och badrumsmässan som under hösten 2014 anordnades i Cersaile i Bologna. Därifrån kan bland annat följande fyra trender ses utvecklas under 2015:

Klinkers tar över efter stenplattorna

Måste klinker vara något som enbart används inne på toaletter och badrum? Inte alls. I flera länder är det vanligt att även ha dessa plattor utomhus och detta förväntas bli en trend som kommer under 2015 och sedan bara växer sig större. Det handlar då om de lite större och tjockare plattorna som klarar av frost utan att skadas.

Ny former utmanar kvadraten

Den form som är överlägset vanligast på både kakel och klinker är kvadraten och rektangeln. En form som kommit starkt är hexagonformen. En form som är lätt att bygga upp med och som skapar ett annorlunda mönster. Ett sätt är att enbart ta en vägg till hexagonkakel medan de andra får ha klassiska fyrkantiga plattor.

Varmt och jordnära

Vilka färger som är trendiga varierar över årens lopp. En trend som är stark är varma och jordnära färger. Här finns bland annat terrakotta- och tegelfärger som tillsammans med gröna inredningsdetaljer skapar en naturnära känsla. Färgerna kommer både på kakel och klinker.

Trä men sten

För ett antal år sedan lanserades den första klinkerplattan som såg ut som trä. Sakta men säkert har den blivit mer populär och kanske blir 2015 året då denna platta verkligen slår igenom. De är lika snygga i badrummet som vid poolkanten och finns hos de flesta tillverkare.

Oavsett vad du väljer – kom ihåg att ett badrum ska överleva 50 år. Att följa trender kan vara trevligt idag men man bör tänka lite tidlöst så att stilen håller under lång tid.