Hur bör man optimera sin träning?

Träning kan ske i många olika former. Somliga går ut och springer som dårar oavsett årstid eller väder. Man ser dem kuta tidigt på morgonen i reflexvästen under kyliga novembermornar, och man ser dem under sommarhalvårets sena kvällar. Andra utav oss väljer istället att åka skidor, eller för den delen lyfta skrot på gymmet. Med andra ord så har alla som tränar olika preferenser och saker man föredrar. Men oavsett vad man tycker om eller uppskattar, så finns det vissa gemensamma saker som fungerar oavsett träningsform. En utav dessa saker är skapad för att optimera sin träning och verkligen få ut resultat. Det låter kanske märkligt, men det är det grundläggande konceptet om att Träna smart.

Så vad innebär det egentligen att träna smart? Först och främst innebär det att man är strategisk, och att man verkligen vill komma någon vart med sin träning. För det andra så innebär det att man verkligen kommer få bättre resultat. Hur man tränar smart, ja det skiljer sig emellertid väldigt mycket. Inom längdskidåkning handlar det kanske om att ha rätt valla och fäste, medan det i fotboll har att göra vilka sorts fotbollsskor man har, eller hur man värmer upp. Försäkra dig med andra ord om att du tränar korrekt, för att träna smart betyder också att man tränar rätt. Detta gäller oavsett idrott eller träningsforms.


För dig som går på gymmet, ja då innebär det naturligtvis att lära dig vikterna och redskapen. Genom att ha god koll på dessa så undviker man förslitningar, skador eller olyckor, och man utsätter musklerna för den effektivaste påfrestningen. Med andra ord känner man verkligen vart träning tar och vilka muskler som påverkas, vilket är ett gott tecken i de flesta fall.

Så alltså, börja träna lite klyftigare helt enkelt!