Hemstädning – Att välja rätt pris

Vad kostar det att beställa tjänsten hemstädning? Svaret är enkelt att få – eller?

När man går in på ett städföretags hemsida så är de mycket tydliga med vad det kostar. I alla fall är det så med de flesta städföretag. Många uppger hur många kronor som hemstädningen kostar per kvadratmeter och vet man hur stort man bor är det ju lätt uträknat. En del har även räknare på sidan som gör att man ännu snabbare får fram priset. Men är det så enkelt – nej inte alls.

Orsaken är att det kan tillkomma en hel del kostnader som inte städbolagen är lika tydliga med. Ett exempel är utkörningsavgift. Det kan betyda att städföretaget tar en avgift på exempelvis 150kr för att köra ut. Detta likt ett pizzabud som tar en avgift så länge som inte man handlar för en viss  summa.

Nästa kostnad som kan tillkomma på hemstädningen är fakturaavgift. Många erbjuder gratis fakturaavgift så länge man har e-faktura eller epost-faktura. Men om man inte har den möjligheten kan det exempelvis tillkomma en kostnad på 50kr. Det kanske inte låter så mycket men om städningen sammanlagt kostade 550kr (relativt vanligt för en mindre lägenhet) så blir det ju ca 10% extra.

En ytterligare kostnad som kan tillkomma gäller avbokningstid. Vad händer om du kommer på tre dagar innan städningen ska genomföras att den dag och tid som är överenskommet inte fungerar? Kommer de ändå ta betalt eftersom avtalet säger att man måste avboka minst sju dagar innan?  Detsamma gäller uppsägningstid. Den som valt ett företag som erbjuder mycket billig hemstädning men har en uppsägningstid på 2 månader kommer snart inse sitt misstag. Om man ångrar sig och vill anlita ett annat företag sitter man fast. Då måste man betala för två månader – oavsett om man tar emot denna städhjälp eller inte.