Bygg för framtiden både inne och ute

Oavsett om det är renovering inne eller ute som behöver ske så ska många val göras. Det är färger, former och inte minst priset som avgör vilka produkter som ska köpas in. Det man även bör tänka på är hur lång hållbarhet de saker man köper har. Ommålning som sker med röd slaggfärg kommer att behöva göras om efter 5-10 år beroende på väder och vind. Tapeter kan hålla ett helt liv men de flesta vill ändå byta till något mer modernt efter 10-15 år. Detta medan takpannor och golv endast renoveras en gång per liv. På de saker som ska hålla länge är det extra viktigt att tänka på kvalitén. Utslaget per år blir ändå inte kostnaden så stor. Några av de byggnadsprodukter som håller mycket länge är:

Laminatgolv:

Det är inte svårt att förstå varför laminatgolv har blivit så populärt sedan produkten lanserades på marknaden. Fördelarna är så pass många gentemot klassiskt trägolv. För det första är laminaten betydligt tåligare vilket det blir tack vare sättet golvet är tillverkat på.  För det andra är det mycket billigare än klassiska trägolv. De som väljer detta alternativ får bättre kvalité till lägre pris. Det är klart att det är mer lönsamt…

Laminatgolv finns en mängd olika färger och mönster men det de har gemensamt är att de efterliknar trägolv på ett eller annat sätt.

Takpannor

Är det något man bara byter en gång per liv så är det takpannorna. I alla fall ska det vara så eftersom vanliga takpannor har en livslängd på minst 50 år. Men självklart beror det på olika faktorer. Står det träd mycket nära husets tak kommer många grenar att falla ner och skava på pannorna. I längden är detta något som tär på dem mycket i förhållande till regn och blåst.

Eftersom denna del av huset enbart ska behöva renoveras en gång bör man inte snåla på varken underarbetet eller takpannorna. Dessutom är taket inte bara funktionellt utan är även en stor del i husets helhetsintryck. Det spelar ingen roll hur fina fasader man har om taket ser fallfärdigt ut. På så vis kan man säga att detta är en av husets hörnstenar i både funktionalitet och utseende.

Takpannor finns flera olika material och modeller. Betongpannorna är tyngre och något billigare medan lerpannorna är lite dyrare men ett måste på gamla timmerstugor och liknande.

De modeller som finns kan delas in i två grupper vilka är kupade och platta. Bland de kupade finns enkupiga och dubbelkupiga.

Diskbänkar

Det är inte bara klassisk byggnadsmaterail som håller i en mängd år utan även delar av inredningen. När det gäller diskbänkar är de inte speciellt dyra och så länge som de är exakt samma mått är det inte speciellt svårt att byta dem. Men samtidigt är man i köket väldigt mycket och därför finns det en hel del att tänka på vid inköp av diskbänk. Att den ska vara snygg är förstås ett krav men när det gäller funktionalitet är det flera faktorer som spelar in. För det första kan man utgå från sin längd. Är man ovanligt lång kanske den måste vara monterad lite högre upp än vanligt. De flesta kök är byggda efter standardmått men det är inte säkert att detta alltid fungerar. För det andra kan man fundera på hur diskbänken kommer att användas. Ska man diska mycket själv kan det vara fördel att beställa en extra stor ho medan de som i stort sett bara använder diskmaskinen kan välja andra alternativ. Det blir även allt vanligare med bara en enda ho. Detta är mer estetiskt än funktionellt.