Bygg en getingfälla

Det djur som irriterar flest under sommaren är troligtvis getingen. Förutom att dess surrande ljud kan förstöra nattsömnen är det många som är rädd för insekten eftersom betten kan göra rejält ont. Dessutom är vissa allergiska vilket gör att ett bett kan betyda att medicin måste tas eller snabb färd till sjukhuset väntar. För att minska antalet getingar inomhus är det därför många som försöker bygga en egen getingfälla vilket går att göra i några enkla steg.

Det viktigaste med en getingfälla är att getingarna kan komma in i den men inte komma ut. Sedan spelar det princip inte någon roll hur den ser ut även om de flesta byggs efter samma koncept.

Börja med att ta en PGetingfällaET-flaska och skär av den på hälften. Den övre delen vänds sedan upp och ned och sätts ner i underdelen. Detta skapar alltså en tratt som mynnar ut i underdelen på PET-flaskan.

Sedan tejpas dessa två delar ihop så att de sitter stadigt ihop. Det man bör tänka på är att delarna även ska kunna gå att ta isär när fällan ska tömmas så det gäller att inte tejpa för mycket.

En tråd bör även fästas på getingfällan så att den lätt går att hänga upp högt. Självklart går det lika bra att ställa den på ett bord eller liknande och få samma resultat men räkna med att fällan även lockar till sig getingar. Av den anledningen är det bättre att sätta den högt så att getingarna inte stör oss människor när de sakta men säkert letar sig fram till det söta i fällan.

Nu är fällan klar för att hängas upp. Fyll i någon sött tex saft och häng den där getingarna brukar hålla till. Dessa kommer nu att lockas dit av det söta och krypa ner i fällan. Däremot kommer de inte kunna ta sig upp ur saften vilket gör att de drunknar där.

Det som är speciellt viktigt att komma ihåg är två saker. För det första måste fällan konstrueras så att hålet inte är för stort som getingarna ska krypa ner genom. Om så sker kan de även flyga ut ur det när de ätit sig mätta på saften. För det andra bör man vara mycket försiktig när getingfällan töms. Även om getingarna ser döda ut kan det finnas några som fortfarande lever. Sätt på dig handskarr och töm den utomhus. Sedan är det bara att hänga upp din getingfälla igen och vänta in tills den fylls med irriterande getingar.

Eller köp din getingfälla här…