Att tänka på vid köp av balkongmatta

Har du tänkt köpa in en balkongmatta för att göra det snyggt på balkongen? Följ dessa tips för att få ett så bra resultat som möjligt.

Nabbar

En balkongmatta är främst till för att göra det bekvämare på det annars mycket hårda och kalla betonggolv som balkonger oftast består av. Men även balkongmattor kan vara obehagliga att gå på vilket de blir om de är blöta. Att gå på en blöt matta är som att gå på en tung blöt svamp.

För att balkongmattor som blir blöta av regn snabbt ska torka finns det, på de flesta modeller, nabbar på baksidan. Dessa gör att det skapas luftkanaler under mattan. Det är luftkanalerna som gör att torktiden reduceras betydligt i jämförelse mot de balkongmattor som inte har nabbar. Dagens mattor till balkonger har nästan alltid nabbar men de allra billigaste modellerna som köps på lågprisvaruhus saknar ibland detta. Dessa modeller ska man definitivt låta vara kvar i affären.

UV-skydd

Den balkongmatta som köps in ska inte bara ha en funktionell effekt utan även vara estetisk på balkongen. De finns i olika färger och vilken färg man bör satsa på bestämmer endast eget tycke och smak. Men däremot kan färgen snabbt mattas ur om de inte har UV-skydd. Många balkongmattor har ett UV-skydd på upp till 5000 timmar. Det betyder att tillverkarna garanterar minimal färgförändring de första 5000 timmarna i sol. Klar fördel för de som vill hålla sin balkongmatta fin så länge som möjligt.

Prova först

Att tänka sig in i vilken färg och modell som blir bäst på balkongen är inte helt lätt. Ett alternativ är då att beställa gratisprover. Flera återförsäljare skickar gratis ut några gratisprover om man kontaktar dem. Det är ett mycket bra sätt att få en tydligare överblick på vad som skulle bli snyggt utan att lägga ut några pengar på att köpa fel.

Jämför priset

Vet du hur mycket en balkongmatta kostar? Det är en produkt som köps in relativt sällan vilket gör att många inte vet om ett pris på 50kr eller 150kr per löpmeter är billigt eller inte. Självklart varierar pris beroende på kvalité och märke men man bör ändå jämföra priset hos flera affärer. Då får man en tydligare bild över vad som är billigt, vilka märken som är populära på marknaden och vilket prisspann man har att välja mellan.

Färdigskuren eller inte

Balkongmattor finns i olika bredd och längd. Har man en relativt liten balkong bör man i första hand sikta på att köpa en matta som täcker hela balkongen på en gång. Det är betydligt enklare att lägga ut men blir även snyggare utan skarvar. En viss nyansskillnad finns nämligen på mattorna vilket gör att skarvar kan bli mer eller mindre synliga.

Behöver balkongmattan skarvas bör man fundera på olika alternativ för att få skarven så osynlig som möjlig.

Krymper

Oberoende vilken balkongmatta som köps in får man räkna med att de krymper ca 2% per meter. Med andra ord ska man inte skära till mattan exakt när den läggs ut utan ta till lite marginaler. Åtta veckor efter att den lagts ut har mattan format sig vilket gör att man då kan skära ut kanterna exakt.